Tuig is heer en meester in Amsterdam Noord, bejaarde vrouw geterroriseerd

VIDEO: tuig is heer en meester in Amsterdam Noord, bejaarde vrouw geterroriseerd

Oma Reintje wil niet weg, maar is wanhopig en niemand doet iets

De niet aflatende terreur die de bewoners van met name de wijk Banne in Amsterdam Noord nu al maanden teistert, heeft een nieuw dieptepunt bereikt: bij een bejaarde vrouw worden nu zomaar, omdat het kan, de ruiten ingegooid door het tuig, dat geen strobreed in de weg gelegd wordt door de politie.

Uit een ontluisterende reportage van Het Parool in de wijk citeren wij het volgende:

Een ronde langs de galerijen van de Tjalkstraat en Klipperstraat levert overal hetzelfde verhaal. De overlast is groot en niemand durft er iets van te zeggen, laat staan aangifte te doen of de woningbouwvereniging in te lichten. (…) Vooral de bewoners van de hoekwoningen op de eerste etage hebben het te verduren. Bij een van hen is het raam ingegooid. “Ze zeiden: ‘Laat je het repareren, gooien we het weer kapot’.

Alle bewoners die het Parool ondervraagt, willen niet met hun naam in de krant, want wie praat, is een doelwit. Oma Reintje uit bovenstaande filmpje wil niet verhuizen, maar ziet geen andere optie. Haar kleinzoon wil zijn oma graag elders onderbrengen. Woningbouwvereniging Rochdale houdt zich van de domme:

Wijkbeheerder Ramon Stoekenbroek en gebiedsregisseur Liesbeth Hendriksen, beiden van Rochdale, zeggen niet van grote ongeregeldheden te weten. Als ze mee worden genomen naar de woning van Boy (waar brand gesticht werd door het tuig, AN), eigendom van Rochdale, staan ze naar de zwartgeblakerde gevel te kijken.

Stoekenbroek, die sinds januari in de Banne werkt en zorg moet dragen voor de leefbaarheid in de wijk, fotografeert het balkon. Elders neemt hij een foto van een hakenkruis, gekrast in een klimrek. “Bij mij is niets gemeld,” zegt hij. “Misschien uit angst of een zekere moeheid. Alles speelt zich na vijven af, dan ben ik al weg.”

Ook Hendriksen zegt van de huurders geen klachten te krijgen. “Het raakt ook niet het bezit van Rochdale. De openbare orde is een taak van de politie.” Ze noemt de jongens ‘straatschoffies’. “Er is niks voor hen in de buurt. Ze worden ook al uit het winkelcentrum gejaagd.”

Juist ja. Straatschoffies. De Banne(lieu) is een onleefbaar hell hole, met dank aan ‘straatschoffies’. Overvallen in eigen tuin, er heerst angst, bewoners worden met brandstichting en terreur verjaagd, en de gemeente, woningbouwvereniging en politie doen he-le-maal NIETS.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!