Turken vluchten naar de polder

Tientallen Turken hebben na de mislukte staatsgreep asiel aangevraagd in Nederland. Alleen in augustus kwamen al meer vluchtelingen dan in heel 2015.

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Vroegen vorig jaar nog 46 Turken asiel aan in ons land, in augustus waren het er 63. Een woordvoerder van de dienst kan niet zeggen of de plotselinge stijging te maken heeft met de coup en de hausse aan arrestaties die daar op volgde. „Maar dat is natuurlijk niet ondenkbaar.”

Omdat de asielprocedure voor deze mensen nog moet beginnen, zijn de Turken nog niet in beeld bij Vluchtelingenwerk en asieladvocaten. Daardoor is nog niet duidelijk om wat voor mensen het gaat.

Sinds de couppoging vervolgt president Erdogan vermeende aanhangers van de Gülenbeweging in het hele staatsapparaat, van rechters tot leraren. Een grote groep officieren van justitie vluchtte naar Europa. Maar het kan ook gaan om wetenschappers die geen gehoor willen aan Erdogans oproep om naar Turkije terug te keren.

Hun asielprocedures zullen zoveel mogelijk in stilte worden afgehandeld, legt advocaat Wil Eikelboom uit. „Hierover is geen contact met Turkije.”

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!