Turkije blokt Nederlandse Twitteraccounts

Turkije blokt Nederlandse Twitteraccounts, Twitter werkt mee

Nederturkse journalisten beschuldigd van ‘terreur verheerlijken’

Turkije heeft de Twitteraccounts van verschillende kritische Turks-Nederlandse twitteraars geblokkeerd. Ze hebben een e-mail van Twitter gekregen waarin dat wordt meegedeeld, met als bijlage het ‘blokkadebesluit’ van de strafrechtbank van Ankara. Hun tweets zijn dus in Turkije niet meer te lezen, maar in Nederland wel.

Een van de mensen wier account in Turkije is geblokkeerd, is Mehmet Cerit, de hoofdredacteur van Zaman Vandaag. “In de mail staat dat mijn tweets terreur verheerlijken en dat ik de staatsveiligheid in gevaar breng. Ik ben alleen maar kritisch ten opzichte van president Erdogan”, aldus Cerit.

Hij ziet in de maatregel een uitbreiding van de persbreidel in Turkije. Cerit noemt het “bizar” dat Twitter daarin meegaat en heeft de blogdienst om opheldering gevraagd.

Gezien de bijzonder dreigende sfeer in Nederland, waarbij Erdogan-aanhangers andersdenkenden bedreigen, brand stichten en boycotlijsten met Gülenistische ondernemingen laten circuleren, is de woordkeuze van de mail ophitsend te noemen.

https://twitter.com/Ceritm/status/759339261548195840/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Turkse regering blokkeert mij twitter account in Turkije omdat ik staatsveiligheid in gevaar zou brengen!

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!