PvdA wil uitreisverbod voor Nederlandse Pegida-leider die in Bulgarije jaagt op vluchtelingen

De Nederlandse Pegida-leider Edwin Wagensveld jaagt in Bulgarije op vluchtelingen. Dat onthulde de Frankfurter Allgemeine begin deze maand. De PvdA-fractie wil nu van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) – wegens hartklachten op dit moment vervangen door Stef Blok (VVD) – weten of hij Wagensveld een uitreisverbod kan opleggen.

Op de foto met pro-Russische Bulgaarse militie
Op Facebook verschenen eind juni foto’s van Wagensveld samen met oud-Pegida voorvrouw Tatjana Festerling. Samen met gemaskerde mannen hielpen ze naar eigen zeggen ‘vrijwillig, onbewapend en volkomen legaal’ de Bulgaarse grenspolitie en speuren ze naar ‘illegale indringers’ aan de Bulgaars-Tukse grens. De gemaskerde mannen behoren volgens de Duitse krant echter tot een pro-Russische Bulgaarse militie.

PvdA wil reisverbod
De PvdA vindt dat de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie geen aangelegenheid van particuliere Nederlanders is. Ook willen de sociaal-democraten weten of Wagensveld feiten begaat die strafrechtelijk vervolgd kunnen worden: “Is het deelnemen aan een zelf benoemd privéleger strafbaar?” Bovendien vraagt de PvdA zich af of het mogelijk is om ‘aan rechtsextremisten die zich zogenaamd met grensbewaking willen gaan bezighouden een uitreisverbod op te leggen’.

Festerling moest vorige maand het veld ruimen als leider van Pegida Duitsland nadat ze uitspraken had gedaan over het neerschieten van vluchtelingen en het opnemen van hooivorken tegen de Duitse regering. Wagensveld is voorman van Pegida Nederland en vergaarde begin dit jaar enige bekendheid omdat hij gearresteerd werd vanwege het dragen van een varkensmuts. – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!