Ondankbare gelukszoekers KLAGEN over GRATIS huisvesting in Veldhoven

Er zijn niet genoeg gratis woningen voor de prinsjes NEPVLUCHTELINGEN uit Verweggistan, dus moeten sommigen samen gratis gehuisvest worden. En dit is niet tot volle tevredenheid van de gelukszoekers. Lees het klaagartikel uit linksgekkenblaadje de Volkskrant hieronder:


Zo wonen vluchtelingen samen in Veldhoven. Omdat er niet genoeg woningen zijn, worden toegelaten vluchtelingen gezamenlijk gehuisvest. In Veldhoven gebeurt het al, terwijl Limburg de oplossing zoekt in leegstaande gebouwen.  Drie Eritreëers en drie Syriërs delen een huis aan de rand van Veldhoven. ‘Het schoonhouden gaat beter sinds we een rooster hebben.’ Dat had de Syriër Mazin (37) zich toch anders voorgesteld. Dat hij, tot voor kort de eigenaar van een bloeiende handel in auto-onderdelen in Damascus, ooit nog afhankelijk zou worden van een Eritrese jongen van 18. Toch zitten ze nu tegen over elkaar, op de kringloopbanken in hun gemeenschappelijke woonkamer. En moet Mazin zijn huisgenoot Hissen, die al wel Nederlands spreekt, vragen iets uit te leggen aan het bezoek. ‘Het schoonhouden van het huis ging niet vanaf het begin goed‘, zegt Hissen. ‘Maar sinds we een rooster hebben, gaat het beter. En vorige week hebben we met z’n allen de voortuin gedaan omdat Tinus (de buurtbeheerder, red.) had gezegd dat we die ook netjes moeten houden.’ Sinds maart wonen Mazin en Hissen met vier andere vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) samen in een huis aan de rand van Veldhoven. De zes hebben een eigen kamer van zo’n 6 vierkante meter en delen een badkamer, keuken, zithoek en tuin. Het is het lot van steeds meer vluchtelingen met een asielstatus in Nederland. Omdat veel gemeenten hun targets voor het huisvesten van statushouders niet halen, zoeken ze naar creatieve oplossingen, zoals het huisvesten van meerdere statushouders onder één dak. Onder meer Utrecht, Zaanstad, Haarlemmermeer, Almere, Breda, Zaandam en Amsterdam beginnen er dit jaar mee.
Natuurlijk droomt elke asielzoeker van een vrijstaand huisje met een tuintje, maar het is gewoon niet doenlijk’, zegt Anke van Esch van de gemeente Veldhoven. Er komen domweg niet genoeg goedkope huurwoningen beschikbaar. Het op kamers zetten van statushouders is vooral bedoeld voor jonge vluchtelingen die alleen naar Nederland zijn gekomen. Zodra ze hun gezin over kunnen laten komen, zoekt de gemeente met spoed alsnog een zelfstandige woning. Ook de alleenstaanden mogen op termijn doorstromen. De gemeente Veldhoven plaatst altijd minstens twee verschillende nationaliteiten samen in een huis. Om het gebruik van het Nederlands te stimuleren, maar ook om een vrijgekomen plek meteen weer te kunnen verhuren. ‘Als bij een eenzijdig samengestelde groep een open plek ontstaat, is het voor nieuwkomers onbegonnen werk zich thuis te voelen’, aldus Van Esch. Natuurlijk droomt elke asielzoeker van een vrijstaand huisje met een tuintje, maar het is gewoon niet doenlijk. Anke van Esch van de gemeente Veldhoven. In het huis van Mazin en Hissen wonen in totaal drie Syriërs en drie Eritreeërs. ‘Dat is wel een probleem’, klaagt Mazin. ‘We kunnen niet met elkaar praten. We zeggen hallo en dag tegen elkaar, dat is het wel zo’n beetje.’ Hissen, met sprankelende ogen en hagelwitte tanden, moet er een beetje om lachen. Uit de regio in Eritrea waar hij vandaan komt, spreken ze naast het Tigrinya ook Arabisch. ‘Ik kan met iedereen hier praten’, zegt hij. ‘En dat doe ik ook. Ik ben een sociaal mens.’ Wel trekt Hissen het meest op met de andere jongens uit Eritrea. Ze praten veel, luisteren muziek of kijken televisie. Op zaterdag eten ze soms samen. Zijn ze intussen zijn vrienden geworden? ‘Ze zijn vooral mijn huisgenoten. Mijn beste vrienden wonen in Eindhoven en Nijmegen.’ Om het samenwonen van de statushouders te laten slagen, is samenwerking met lokale instanties cruciaal, zegt Van Esch. De woningcorporatie levert de woonruimte en stelt de buurtbeheerder aan, die de orde handhaaft. Het lokale vluchtelingenwerk stuurt een vrijwilliger die de bewoners helpt met praktische zaken, zoals het kopen van meubilair en het maken van een poetsrooster.

Een gespreid bedje, zou je zeggen. Maar daar denken de bewoners zelf iets genuanceerder over. ‘Begrijp me niet verkeerd, we hebben het hier goed’, zegt Hissen. ‘Maar sommige van mijn klasgenoten op mijn school in Eindhoven hebben nu een zelfstandige woning daar, terwijl ik op kamers zit en elke dag veertig minuten moeten fietsen.’

Een lastig punt voor Hissen is ook dat het verboden is logees te herbergen. ‘Wat moet een vriend die uit Amsterdam hiernaartoe komt doen, buiten slapen?’ Ik wil Nederlands spreken, inburgeren. Op deze manier gaat dat niet lukken Mazin vindt het lastig te accepteren dat hij, getrouwd man met een zoon, op zijn 37ste weer het huis moet delen met andere mannen. ‘Op het azc zaten we met drie man op een kamer, dus in dat opzicht is het wel een verbetering. Maar ik had eigenlijk een kleine woning of een studio in mijn hoofd.’ Ook is hij bang dat het zijn integratie in de weg staat. ‘Ik wil Nederlands spreken, inburgeren. Op deze manier gaat dat niet lukken.’ Even schrikt Mazin van zichzelf, hij wil niet te negatief overkomen. Hij is Nederland dankbaar dat hij hier is opgevangen en mag blijven. De asielaanvraag voor zijn vrouw en kind is ingediend. ‘Echt, ik ben blij hier, met mijn hart hou ik van Nederland en de Nederlanders. Maar als je mij vraagt wat ik ervan vind, zeg ik eerlijk: dit had beter gekund.’Veldhoven

3 thoughts on “Ondankbare gelukszoekers KLAGEN over GRATIS huisvesting in Veldhoven”

  1. Toevallig ken ik van beide landen de modale leefsituaties. Al deze zes economische asielclaimers zitten hier in een mini-paleis. De woonsituaties waar zij allen vermoedelijk vandaan komen, worden in ons land niet eens goedgekeurd als direnverblijf voor knorrende beesten door de NVWA.

  2. Yep, het had beter gekund, maar ook veel slechter, heel wat Nederlanders slapen tegenwoordig op straat, en zouden dolblij zijn met dat kamertje. Maar die moeten langer wachten dan die asielzoekers.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!