Verkiezingsprogramma DENK: term ‘integratie’ schrappen

De term ‘integratie’ moet vervangen worden door ‘wederzijdse acceptatie’, ‘koloniale’ straatnamen moeten afgeschaft worden en Nederland moet formeel excuses maken voor de slavernij. Het verkiezingsprogramma van de politieke beweging DENK staat in het teken van de strijd tegen discriminatie.

In het verkiezingsprogramma ‘Denkend aan Nederland’ schrijft de beweging dat er ‘in Nederland meer mensen zijn die geïntegreerde mensen moeten accepteren, dan mensen die nog zouden moeten integreren’. De partij vindt daarom dat er een ministerie van Acceptatie zou moeten komen. De samenleving is veranderd en dat moet geaccepteerd en omarmd worden, schrijft DENK.

Opvallende punten uit het verkiezingsprogramma:

  • Kindermisbruik voortaan bestraffen met chemische castratie
  • Burgers krijgen inspraak bij de inzet van de politie in hun wijk
  • Term ‘integratie’ schrappen voor ‘wederzijdse acceptatie’
  • Nieuwe nationale feestdag: Nationale Dag staatsburgerschap
  • Idee loslaten dat ‘wij in het Westen bepalen wat beschaving en vooruitgang is’
  • Duizend agenten opleiden om racisme tegen te gaan. DENK spreekt van ‘racismepolitie’
  • Eind aan etnisch profileren politie
  • Stemrecht vanaf 16 jaar

Angst en egoïsme

“We hebben gezien dat angst, onderbuikgevoelens, xenofobie en egoïsme aan het toenemen zijn”, zei politiek leider Tunahan Kuzu bij de presentatie van het programma. Die toename komt volgens DENK doordat politici en ‘bepaalde media’ die angst en xenofobie hebben gevoed.

Voor andere politieke partijen heeft Kuzu geen goed woord over. PVV-leider Geert Wilders is bezig de ‘bodem van de beschaving verder naar beneden te duwen’. Premier Mark Rutte gaat volgens Kuzu mee in de ‘race naar de bodem van de beschaving’. Kuzu noemt vicepremier en kandidaat-lijsttrekker van de PvdA Lodewijk Asscher de ‘koning van het meten met twee maten’. D66-leider Alexander Pechtold maakt volgens de leider van DENK ‘etnisch paternalistische’ opmerkingen. Kuzu: “Hoeveel generaties moet je hier nog wonen voordat je niet meer als nieuw wordt behandeld?”

 

Afbeelding weergeven op Twitter

Kans op zetel?

Het is de eerste keer dat DENK meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het is nog moeilijk te zeggen of de beweging kans heeft op één of meer zetels. Bij de verkiezingen in 2012 scoorden Kuzu en Selçuk Öztürk samen ruim 30.000 voorkeursstemmen. Toen waren de huidige partijleider en voorzitter van DENK nog relatief onbekende PvdA-kandidaten. Ze behoorden toen al wel tot de top-10 van PvdA-Kamerleden met de meeste stemmen.

DENK kreeg extra publiciteit toen Sylvana Simons aankondigde om zich verkiesbaar te stellen. Een bekende Nederlander op de lijst voor de Kamerverkiezingen zorgt voor extra aandacht en dus mogelijk meer stemmen.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!