VNL wil afpakbaar paspoort

Met een super rechts verkiezingsprogramma wil VoorNederland (VNL) minstens vier zetels in de Tweede Kamer veroveren.

DEN HAAG – Op alle snelwegen moet 130 kilometer per uur mogen worden gereden. Defensie krijgt miljarden. Werkend Nederland gaat veel minder belasting betalen en er moet een puntenpaspoort worden geïntroduceerd voor mensen met een dubbele nationaliteit.

De partij, opgericht door PVV-afsplitsers, wordt inmiddels geleid door tv-maker Jan Roos.

Trots is Roos op een VNL-plan om een puntenpaspoort in te voeren voor mensen met een dubbele nationaliteit, een beetje zoals het puntenrijbewijs voor jongeren. Het houdt in dat mensen met twee paspoorten tien punten krijgen op hun Nederlandse pas en die kunnen verliezen als ze strafbare feiten plegen. Mocht de teller op nul komen te staan, dan gaat dat paspoort door de shredder. Roos denkt dat het idee juridisch haalbaar is, maar dat zal nog moeten blijken.

Vlaktaks

Wat de partij betreft komt er een vlaktaks met slechts één tarief van 25 procent. Dat is een stuk lager dan wat mensen nu gemiddeld voor de kiezen krijgen. Verder wil Roos liefst vijf miljard voor Defensie en een miljard voor politie en inlichtingendiensten.

De plannen van de politieke nieuwkomer zijn bepaald niet gratis. Het nieuwe belastingsysteem kost naar schatting dik 7 miljard euro. VNL denkt veel te kunnen bekostigen door het toeslagensysteem te hervormen. Vrijwel alle toeslagen worden daarbij geschrapt. Ook gaat er een streep door ontwikkelingssamenwerking en tal van koepelorganisaties, bijvoorbeeld die voor mbo’s en hbo’s.

Schaar in EU

De partij wil ook het staatsstelsel hervormen. De Eerste Kamer wordt, als het aan VNL ligt, opgedoekt evenals de provincies. Ook in de EU moet de snoeischaar worden gezet. Het Europees parlement wordt afgeschaft. Nationale parlementen nemen die rol over. De Europese Commissie mag zich alleen nog maar bemoeien met economische samenwerking en het verbeteren van de interne markt.

Mocht VNL na de verkiezingen iets in de melk te brokkelen krijgen, dan wil de partij ook dat de publieke omroep nog maar één televisie- en radiozender krijgt. Het eigen risico in de zorg moet tevens met vijftig euro omlaag en er moet een streng immigratiebeleid komen waarin immigranten de eerste tien jaar geen aanspraak kunnen maken op sociale zekerheid.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!