Kon je op je vingers natellen dat dit zou gebeuren: Joey (16) raakt vingers kwijt door vuurwerkbom

,,Ik ben plastisch chirurg en ik kan hier verdorie vannacht oorlogschirurgie gaan zitten bedrijven!” Plastisch chirurg Karine Oostrom baalt als een stekker: Ze heeft afgelopen nacht haar eerste vuurwerkslachtoffer van dit jaar moeten opereren, in Apeldoorn. ,,Jammer dat dit nodig was. Joey uit Apeldoorn zal de rest van zijn leven nog door moeten zonder wijs- en middelvinger.”

Joey uit Apeldoorn* was gisteravond nog druk in de weer met zijn vuurwerkbom. Hij was bijna klaar. Maar dan gaat het mis. Het vuurwerk, gepropt in een glazen pot, gaat af.
,,De wijsvinger en de middelvinger van zijn rechterhand waren helemaal uiteengereten. Tot op het bot. Daar kun je niks meer mee, die moest ik dus amputeren. Ik ben van 12 tot 4 uur ‘s nachts met hem bezig geweest. Ik heb met een lapje huid van zijn wijsvinger, wat nog aan zijn hand vast zat, het gat dicht kunnen maken.” Ze zucht diep. ,,Hij wil een technisch beroep doen. En ja, hij was rechts.”
De 16-jarige Joey is een dag na zijn vuurwerkbom nog steeds geschokt, maar hij en zijn ouders staan toe dat foto’s van zijn verminkte hand worden gebruikt en zijn verhaal wordt verteld. Zoals Joey zelf schrijft: ,,Als hiermee andere slachtoffers voorkomen kunnen worden dan zou dat mooi zijn.” Oostrom vindt dat geweldig van hem. ,,Ja, de spijt komt altijd achteraf, maar ik vind het heel knap dat ze dan dit goed vinden.” De plastisch chirurg van onder meer het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn kan het niet geloven dat de overheid het toestaat dat kinderen één keer per jaar met explosieven om mogen gaan. Ze wordt er boos van. ,,Ik zou het mijn kinderen verbieden. Ze belonen als ze géén vuurwerk gebruiken, zoals veel ouders dat doen met roken of alcohol drinken.”
Plastische chirurgen kijken gewoon op tegen de diensten na kerst, beweert Oostrum. Ze vindt het gebruik dan ook te dwaas voor woorden. Ze ziet liever een totaalverbod op vuurwerk. Zelfs als je legaal, geregistreerd vuurwerk afsteekt op de juiste manier… dan nog kan het misgaan. ,,Een driejarig kindje dat per ongeluk vonkjes van vuurwerk op haar jasje krijgt, dat volgens vlam vat… Ik heb het allemaal voorbij zien komen. Laat alleen professionele bedrijven vuurwerk afsteken.” Die mening wordt niet alleen gedeeld door de Nederlandse vereniging voor plastisch chirurgen, maar ook door veel oogartsen.
*De naam en de woonplaats van het slachtoffer zijn omwille van de privacy gefingeerd. – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!