Gemeenten houden zich niet aan afspraken

Met hoeveel procent is de gemeente waarin u woont gestegen?

Geduld op met ozb-verhogingen

In de Tweede Kamer groeit de irritatie over gemeenten die flink aan de ozb-knop draaien. De rekening daarvan komt bij de huiseigenaar te liggen.

Vooral regeringspartij VVD is ontstemd. Bij de liberalen gaat het er niet in dat er door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) afspraken met gemeenten zijn gemaakt over een maximale stijging, maar dat zij zich daar jaar op jaar niet aan houden. „Desnoods moet Plasterk de gemeenten maar korten op de uitkering uit het gemeentefonds”, vindt VVD-Kamerlid Veldman.

CDA-Kamerlid Amhaouch stelt dat de lokale politiek veel te hard aan de ozb-knop draait, maar constateert ook dat Plasterk „geen stok heeft om mee te slaan”. D66 vindt dat Plasterk een ’stevig gesprek’ moet voeren met de gemeenten.

De PvdA-bewindsman laat weten dat gemeenten volgend jaar alsnog zullen moeten compenseren voor wat er te veel is gerekend. Verder onderneemt hij vooralsnog geen actie.

shutterstock_231360568-financien721a9aea6d5367ba8cdbff0b003b89c6

Lees meer: Gemeente drijft op koophuizen

Zie HIER een steekproef van vereniging eigen huis onder divers Nederlandse gemeenten.
Zie HIER een overzicht van gemeentelijke woonlasten 2015
Zie HIER een overzicht van gemeentelijke woonlasten 2014
Maar het zijn niet zomaar stijgingen, nee het zijn ook nog eens behoorlijke stijgingen.

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45 % meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waarbij alle gemeenten zijn betrokken.

De stijging is aanzienlijk hoger dan de maximale verhoging van 1,57 % die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken. Deze zogeheten macronorm is een plafond voor het totaal van alle gemeenten.

De ozb stijgt dit jaar het meest in de Limburgse gemeente Meerssen: 37 %. Een huiseigenaar in deze gemeente gaat gemiddeld € 115 meer betalen. Nummer twee en drie op de lijst zijn Duiven en Kampen, met stijgingen van respectievelijk 28 % en bijna 17 %.

De gemiddelde Nederlandse huiseigenaar betaalt in 2016 zo’n € 288 aan ozb.

Ook huurders

Dit jaar overschrijden de gemeenten de macronorm voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Het Rijk heeft geen sancties om de gemeenten aan te pakken. De gemeenteraad heeft het laatste woord, als het gaat om de vaststelling van het ozb-tarief.

Vereniging Eigen Huis constateert al jaren dat de macronorm niet werkt. Daarom vraagt de vereniging het kabinet om dwingende maatregelen te nemen, om huiseigenaren te beschermen tegen een te sterke stijging van de ozb.

Bovendien wil Vereniging Eigen Huis de geplande uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied benutten om de grondslag van de ozb te verbreden. Naast huiseigenaren dienen ook huurders mee te betalen aan gemeentelijke voorzieningen, vindt de vereniging.

Bekijk HIER de top 5 van dalers en stijgers.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!