UITGEPROCEDEERDE asieleisers AZC Amersfoort woedend om gebrek GRATIS WIFI

Uitgeprocedeerde bewoners van het Amersfoortse AZC aan de Barchman Wuytierslaan zijn woedend op het COA omdat ze naar eigen zeggen al maanden nauwelijks WiFibereik hebben. Ze willen wel in actie komen maar durven niet, uit angst dat uitzetprocedure versneld wordt. Dit schrijft het AD, dat ook twee vrijwilligers citeert die bevestigen dat de WiFi zeer gebrekkig is in de opvang.

Asielzoeker Lajla Narimaanowa is woedend dat het probleem niet wordt opgelost. “Mijn zusje krijgt onvoldoendes op school omdat ze haar opdracht niet kan inleveren. De kinderen zijn heel verdrietig. En ik kan mijn familieleden niet bereiken via Whatsapp of Skype.”

Deze asielzoeker met een niet bijzonder Syrisch klinkende naam (vermoedelijk dan ook reden van het uitgeprocedeerd zijn) kan natuurlijk zo veel contact hebben met familie als zij maar wil. In het land van herkomst. Waar het zusje ook gewoon naar school kan in plaats van op die leeftijd de wereld over gesleept te worden. Het COA ontkent de problemen:

“Zover wij weten is er gewoon wifi en kan iedereen gewoon gebruikmaken van internet”, zegt woordvoerder Jeannette Scholten. “We gaan dus geen actie ondernemen.”

Vrijwilliger Mirjam Riet legt uit dat er voor asielzoekers nauwelijks andere mogelijkheden zijn voor internet dan via wifi. ,,Ze kunnen vaak geen telefoonabonnement afsluiten omdat hun paspoort kwijt (weggegooid dus) is of persoonsgegevens ontbreken. En op prepaid internetten is veel te duur.” Volgens Riet is internet belangrijk voor ‘t welzijn van de asielzoekers. ,,Ze hebben de hele dag niks te doen. Via internet spelen ze spelletjes of kijken ze filmpjes. Dat lukt nu niet meer. Het probleem wordt maar niet opgelost. Het lijkt alsof het COA wil treiteren door geen oplossing te bieden.” Een boek lezen of een wandeling maken is geen optie voor de UITGEPROCEDEERDE asieleisers.. Schoonmaken in het AZC? Of gewoon een reis terug boeken kan ook he? Nouja, lekker naar huis dus, uitgeprocedeerd is immers uitgeprocedeerd, en thuis kun je zelf WiFi nemen die je niet hoeft te delen met tientallen anderen. – BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!