Wild west praktijken bij basisschool!

Vader: ’Mijn dochter zag alles gebeuren’

Kinderen zien heftige schietpartij dichtbij school Amsterdam

Kinderen hebben dinsdagochtend gezien hoe een man door twee schutters is neergeschoten vlakbij een basisschool in Amsterdam Osdorp. Hij is in zijn arm geraakt. De verdachten zijn op de vlucht. De politie spreekt van een gerichte actie.

Foto: Michel van Bergen

Foto: De Telegraaf

Basisschoolkinderen zagen rond half negen, vlak voordat de lessen begonnen, hoe de man – waarschijnlijk een vader – bij een woning op het Iwan Kantemanplein onder vuur werd genomen. Hij bleef erg kalm en is afgevoerd naar het ziekenhuis.

Een woordvoerder van de politie zegt dat de man werd beschoten toen hij naar zijn auto liep en dat hij daarna zijn woning in vluchtte.

Een getuige zag hoe twee schutters op een scooter vervolgens ook een jongere jongen onder vuur namen. Die rende een straat in en ontkwam. De politie bevestigt niet dat er een tweede persoon is beschoten.

’Kind gebracht’

Een andere getuige vertelt: ,,Ik had net mijn kind op school gezet en dacht alleen maar aan zijn veiligheid. En dat ik zelf ook moest maken dat ik wegkwam.”

Bezorgde ouders worden momenteel ook in de klassen gelaten om te kijken hoe het met de kinderen gaat. Eén van hen vertelt dat er paniek uitbrak toen het nieuws de school bereikte. Ouders en kinderen renden naar binnen.

Opgesloten in de school

Vaders en moeders kwamen uren na de schietpartij naar buiten, omdat zij in de school opgesloten zaten. In de Horizon werd vlak voor het starten van de lessen geschreeuwd dat er geschoten werd en dat daarom de deuren dicht werden gehouden. Ouders spraken over rustige leraressen, die de boel onder controle hielden. In de meeste klassen zijn de lessen inmiddels begonnen.

Een vader vertelt dat zijn dochter heeft gezien hoe de man is neergeschoten. Meer kinderen zijn getuige geweest van de schietpartij, die volgens mensen in de buurt behoorlijk heftig was. De schoten, van een wapen met een lange loop, zouden een flink lawaai hebben gemaakt.

Marechaussee

De politie heeft een deel van het schoolplein afgezet. Ook was er marechaussee aanwezig. Agenten maken jacht op de twee schutters.

Om kwart voor negen is een paar straten verderop een uitgebrande scooter aangetroffen.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!