Zeist – Saestum ontaardt na afloop in massale vechtpartij


Na afloop van het duel liepen de gemoederen hoog op

De Zeister voetbalderby tussen derdeklassers Zeist en Saestum is gistermiddag, kort na het laatste fluitsignaal, ontaard in een massale vechtpartij. Enkele mensen raakten gewond, onder wie Zeist voorzitter Kees Jan van Kleef. Hij probeerde de boel te sussen, maar liep klappen op.
De situatie op sportpark Dijnselburg escaleerde enkele minuten na het laatste fluitsignaal. Saestum had de derby met 2-1 gewonnen en bij Zeist liepen de frustraties hoog op.

De scheidsrechter, die twee spelers van Zeist in de slotfase een rode kaart gaf, moest het veld onder begeleiding verlaten. Even leek het alsof escalatie kon worden voorkomen, maar niks bleek minder waar. Achter de kantine ontstond een massale vechtpartij waar naar verluidt vooral toeschouwers en enkele spelers bij betrokken waren.

Toen we richting de kleedkamers liepen, werd mijn speler Lhasse Hercules aangevallen met een soort flying kick
Saestumtrainer Maykel Tak

Flying kick
Saestum trainer Maykel Tak had zijn ploeg voor de veiligheid al wat langer op het veld gehouden, maar dat bleek tevergeefs. ,,Toen we richting de kleedkamers liepen, werd mijn speler Lhasse Hercules aangevallen met een soort flying kick”, zegt de coach. ,,Dat is natuurlijk schandalig. Die vechtpartij is een flinke smet op wat een leuke voetbalmiddag had moeten worden. Ik kan zeggen dat mijn spelers zich keurig hebben gedragen.”

De bestuurders van Zeist deden er alles aan om de gemoederen te bedaren, maar ze konden niks beginnen tegen de chaos die inmiddels was ontstaan. Van Kleef wilde mensen uit elkaar te halen, maar werd naar de grond geslagen en raakte gewond aan zijn pols. De voorzitter werd direct naar het ziekenhuis vervoerd. Een andere man lag ruim een halfuur gewond op de grond met pijn in de enkel.
Emotie
Pas toen de politie was gearriveerd, keerde de rust weer een beetje terug in Zeist. Zeist heeft de vechtpartij bestempeld als een zwarte dag. ,,De club wil vooralsnog niemand beschuldigen”, zegt bestuurslid Ron Veenendaal. ,,Je hoort de wildste verhalen, dus we gaan deze week eerst rustig met iedereen praten. Iedereen ziet nu nog hoog in emotie. Als er spelers van ons bij betrokken zijn, dan zullen er natuurlijk consequenties volgen.”

Volgens Rene van Dompzelaar, ander bestuurslid van Zeist, heeft een deel van de vechtersbazen niets met de voetbalclub te maken. De politie kon gisteren nog niet reageren.

BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!