Zeker 39 doden bij aanslag op nachtclub in Istanbul

Bij een aanslag op een nachtclub in Istanbul zijn zeker 39 doden gevallen, onder wie ten minste 15 buitenlanders. Zeker 69 mensen raakten gewond.

De gouverneur van Istanbul spreekt van een terreuraanslag. De dader schoot zich om 01.15 uur plaatselijke tijd een weg naar binnen, waarbij hij ook een agent doodschoot. Volgens sommige getuigen was de schutter gekleed als kerstman.

Op sociale media zijn beelden verschenen waarop de dader te zien zou zijn. Op die beelden, gefilmd met een telefoon, loopt iemand wild om zich heen te schieten terwijl hij de ingang van de nachtclub nadert.

Nadat hij wild om zich heen had geschoten, wist hij te ontkomen. Hij zou voor zijn vlucht het kerstmanpak hebben uitgetrokken. “Onze veiligheidsdiensten zijn de nodige acties gestart. Wij hopen hem snel te pakken te hebben”, zei minister van Binnenlandse Zaken Soylu.

Veel doden en gewonden bij aanslag Istanbul

In eerste instantie meldden Turkse media dat er twee schutters waren die allebei als kerstman waren gekleed. Later verboden de autoriteiten de media om nog over de aanslag te berichten. Een ooggetuige vertelde aan het Amerikaanse persbureau AP dat hij onder de lichamen had gelegen en zich een weg naar buiten had weten te banen.

Nachtclub Reina is een van de bekendste nachtclubs in Istanbul. Er zouden op het moment van de aanslag zo’n 500 tot 600 mensen binnen zijn geweest. In de club komen vaak beroemde mensen, onder wie voetballers. “Vrijwel iedereen in Istanbul weet wat Reina is”, zei NOS-buitenlandredacteur Gulsah Ercetin op NPO Radio 1.

In verband met mogelijke terreuraanslagen waren in de oudejaarsnacht in Istanbul 17.000 agenten op de been.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!