Zuurkoolkroketjes *RECEPT*

Diep in Oost-Drenthe eten ze naast eierballen, droge worst en spekkedikken ook zuurkoolballen. Dat is een gefrituurde bol zuurkoolstamppot mét spekjes. Een mooie ronde bol is moeilijk, kroketjes zijn makkelijker. Daarom dus zuurkoolkroketjes. Met gin-mayonaise. En als je daar geen trek in hebt, roer je gewoon een lepel grove mosterd door mayonaise uit een pot. Recept onder de foto!

zuurkoolkroketjes1

500 gr broodkruimels
500 g licht kruimige aardappels, geschild en in blokjes
zout
100 g boter
500 g zuurkool
8 eieren
100 g bloem
zwarte peper
ook nodig: pan om in te frituren + arachideolie, keukenpapier
Voor de gin-mayonaise
1 ei
1 el mosterd
250 ml arachideolie
1 el appelciderazijn
2 el gin

RECEPT BEREIDING IN STAPPEN

  1. Kook de aardappels in gezouten water gaar. Giet af, doe ze direct terug in de pan en laat een beetje uitdampen. Stamp er 100 gram boter door.
  2. Stoof ondertussen de zuurkool 5 minuten in een koekenpan. Spatel de zuurkool door de aardappelpuree. Proef en breng eventueel op smaak met wat zout. Meng er snel 2 eieren door, schep in een ovenschaal en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
  3. Verhit in een wijde pan de olie toto 180 °C en zet 3 diepe borden klaar: eentje met bloem en een flinke snuf zout en peper, eentje met 6 geklutste eieren en eentje met panko.
  4. Verdeel met een mes de zuurkoolstamppot in twintig gelijke stukjes.
  5. Rol met schone, natte handen van elk stukje een mooi kroketje. Wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei, de panko, en nogmaals door het ei en de panko. Door ze dubbel te paneren worden ze stukken krokanter.
  6. Bak de kroketjes in 4 tot 5 minuten goudbruin en dep ze direct droog met keukenpapier.
  7. Meng voor de gin-mayonaise alle ingrediënten met peper en zout in de hoge beker van de staafmixer. Zet de staafmixer op de bodem, zet aan en beweeg, als de mayonaise begint te binden, langzaam omhoog. – BRON

0009485_zuurkoolkroketjes

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!